Is je arbobeleid en Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op orde?

Als ondernemer vind je het natuurlijk belangrijk om je medewerkers gezond en veilig te laten werken. Een goed arbeidsomstandighedenbeleid kan de gezondheidsrisico’s en het ziekteverzuim van je bedrijf beperken. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om een arbobeleid voor je onderneming op te stellen en deze regelmatig te updaten. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit arbobeleid goed hebt ingericht, zodat het aan alle wet- en regelgeving voldoet?

RI&E als cruciale basis van het arbobeleid

De arbeidsomstandighedenwet verplicht je als werkgever om aandacht te besteden aan de veiligheid, de gezondheid, milieu en de psychosociale arbeidsbelasting van je werknemers. De Arbowet stelt hoge eisen aan de werkgever en heeft als doel om ongevallen en aandoeningen veroorzaakt door arbeid te voorkomen.

Ook is het verplicht om de risico’s voor je personeel in kaart te brengen en actueel te houden. Dit doe je met een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, oftewel een RI&E. In de RI&E wordt in kaart gebracht welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s de arbeid met zich meebrengt. Daarnaast bevat een RI&E ook de maatregelen en actiepunten die nodig zijn om risico’s tegen te gaan en de veiligheid te verbeteren. Wanneer er iets binnen je bedrijf verandert, moet de RI&E worden bijgesteld en opnieuw door een arbodienst worden getoetst. Een proces waar je als ondernemer veel tijd mee kwijt bent.

Waar kan HR Abonnement je bij helpen?

  • Het opstellen van een goed arbobeleid en RI&E is ingewikkeld en tijdrovend en daarom willen we je bij HR Abonnement ontzorgen. We gaan het gesprek met je aan en regelen hetgeen waar jij behoefte aan hebt. Dat is onze kracht.
  • We stellen een op maat gemaakt arbobeleid voor je op.
  • Bij het uitvoeren van een risicoanalyse betrekken we (indien nodig) de juiste externe partner(s).
  • We zorgen dat je arbobeleid en RI&E altijd actueel zijn.
  • We zorgen ervoor dat je werknemers de juiste voorlichting en instructies ontvangen.
  • Ook wanneer er een arbeidsongeval op de werkvloer plaatsvindt, er veel ziekteverzuim is of als werknemers regelmatig uitvallen met dezelfde klachten, kunnen we je helpen.

Wat levert een goed arbobeleid op?

Je arbobeleid en RI&E voldoen aan alle wet- en regelgeving en zijn altijd up-to-date.

Dit zorgt ervoor dat je werknemers veilig en duurzaam hun werk kunnen blijven doen. Ook heeft een goed arbobeleid vooral een positief effect op de productiviteit en betrokkenheid van je werknemers. Het beperkt de gezondheidsrisico’s, vermindert het ziekteverzuim en bevordert de re-integratie van zieke werknemers. Mocht er toch een ongeval voorkomen, dan weet jij als werkgever welke stappen je vanaf dag één moet zetten.

Verzekerd van een goed arbeidsbeleid

Wil jij ook een up-to-date arbobeleid en ervan verzekerd zijn dat je aan alle wettelijke eisen rondom de RI&E voldoet? Wij regelen het graag voor je. Ook voor arbeidsjuridisch advies, HR-advies of organisatieadvies kun je bij ons terecht.